Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Windows NT. Αναδρομή

Αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με τους προγόνους των σημερινών Windows. Ως γνωστό, τα Windows xp,Vista,7,8 βασίζονται στην τεχνολογία NT της Microsoft. Ποιοι ήταν οι πρόγονοί τους όμως; Τα πρώτα Windows NT τα οποία στην Ελλάδα δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά, ήταν τα Windows NT 3.1, ένα 32μπιτο λειτουργικό σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε με την προοπτική να αποτελέσει (κατ' αρχίν) συνέχεια του λειτουργικού συστήματος OS/2. Ονομάστηκε έτσι, λόγω της ομοιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του, με αυτό των πασίγνωστων Windows 3.1. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1993 σε 2 εκδόσεις (Windows NT 3.1, Windows NT 3.1 Advanced Server), με συμβατότητα σε διάφορους τύπους επεξεργαστών της εποχής άλλα και προκειμένου να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από το DOS. Αποτέλεσε εξάλλου το πρώτο λειτουργικό, που υποστήριξε το σύστημα αρχείων ΝΤ (γνωστό σήμερα ως NTFS) και το οποίο έχει πλέον σχεδόν αντικαταστήσει τα απαρχαιομένα FAT16, FAT32. Ωστόσο σε αυτή την πρώτη του έκδοση, το σύστημα αρχείων είχε τον περιορισμό για δίσκους ως 2gb.
Ο απόγονός των Windows NT 3.1, ήταν τα Windows NT 3.5 (Σεπτέμβριος 1994), τα οποία βγήκαν στις εκδόσεις Workstation και Advanced Server. Στην έκδοση Workstation, επιτρέπεται σύνδεση εως 10 τερματικών κι όχι χρήστες Mac. Έγινε προσπάθεια προκειμένου να αποτελέσει πιό γρήγορο λειτουργικό από τον προκάτοχό του. Επίσης υπήρξε ενγενής υσποστήριξη TCP/IP και νέες τεχνολογίες όπως NetBT, Microsoft DHCP, WINS clients και DHCP, WINS servers. Επιπλέον, υπήρξε η δυνατότητα χρήσης ονομάτων αρχείων έως και 255 χαρακτήρων (αρθηκε ο περιρισμός για 8 χαρακτήρες το μέγιστο). Τέλος, αναβαθμίστηκε η τεχνολογία Object Linking and Embedding (OLE) στην έκδοση 2 (καλύτερη απόδοση, λιγότερη ανάγκη για RAM).
Η επόμενη έκδοση ήταν τα Windows NT 3.51 (Μάιος 1995). Θεωρήθηκε ως η έκδοση που θα υποστήριζε τα PowerPC της IBM. Νέα στοιχεία: Υποστήριξη PCMCIA, Συμπίεση αρχείων στο NTFS, Logon διαδικάσια η οποία μπορεί να αντικατασταθεί, υποστήριξη 3D στο OpenGL, tooltips και υποστήριξη για τα common controls των Windows 95. Επιπλέον, η έκδοση αυτή μπορούσε να υποστηρίξει πλήθος 32μπιτων εφαρμογών, οι οποίες κυκλοφόρησαν για Windows 95. Επιπλέον, ως ξεχωριστή εφαρμογή, κυκλοφόρησε μια beta έκδοση ενός νέου κελύφους (όμοιο με αυτό των Windows 95). Ήταν το τελευτάιο λειτουργικό που μπορούσε να στηθεί σε 80386. Επιπλέον είχε τη δυνατότητα διαχείρησης HPFS διαμερίσματα, η οποία δεν συνεχίστηκε από Windows 2000 και μετά.

Η 4η έκδοση της σειράς NT, ήταν τα Windows NT 4, ένα 32μπιτο λειτουργικό, με κέλυφος όμοιο των Windows 95, το οποίο κυκλοφόρησε Ιούλιο του 1996. Η συγκεκριμένη έκδοση έγινε αρκετά γνωστή στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε σε εκδόσεις Workstation και Server και υποστήριξε αρκετές νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, ήταν η τελευταία έκδοση που υποστήριξε PowerPC και Aplha, MIPS υπολογιστές.
Η τελευταία έκδοση, με την οποία δε θα ασχοληθώ, διότι εγινε αρκετά γνωστή στην Ελλάδα κι αποτέλεσε τον πρόγονο των πολύ επιτυχημένων Windows xp, ήταν τα Windows 2000 (πολλές φορές, από λάθος τα μπερδεύει ο κόσμος με τα Windows Millenium Edition, την τελευταία έκδοση της σειράς Windows 9x). Κατ 'εμέ μια παρα πολύ καλή έκδοση, η οποία βασιζόταν αφένος στην τεχνολογία NT, αλλά αφετέρου υποστήριζε τεχνολογίες των κλασσικων Windows, όπως το DirectX, τις οποίες δεν είχαν οι προηγούμενες εκδόσεις των NT.

Η συνέχεια... γνωστή. Xp, Vista,7,8 και οι αντιστοιχες εκδόσεις για Server (2003, 2008, 2008R2) και βλέπουμε τι έπεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου