Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Όταν χάνεις ευκαιρίες...

Όλα κουλούρια στην Κέρκυρα. ΑΟ Κέρκυρας και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στο νησί των Φαιάκων στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήμαος της Α' Εθνικής κατηγορίας. Αναδείχθηκαν δε ισοπαλοι χωρίς τέρματα. 2 σημαντικές ευκαιρίες έχασε ο Σαλπιγγίδης και μια προς το τέλος του παιχνιδιού (δοκάρι) οι γηπεδούχοι. Τελικό σκορ 0-0

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σήμα του Ο.Σ.Φ.Π.

Ως γνωστόν ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, είναι Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε στον Πειραία την 10η Μαρτίου του 1925, μετα από συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Αρχικά δημιουργήθηκε από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά κι απευθυνόταν στα λαϊκά στρώματα (σε αντίθεση με τον Εθνικό, ομαδα η οποία θεωρητικά απευθυνόταν στην λεγόμενη ελίτ κοινωνία του Πειραιά). Βέβαια στις μέρες μας αυτό έχει αλλάξει, καθώς ο Ο.Σ.Φ.Π., τουλάχιστο στον επαγγελματικό αθλητισμό, κατέληξε να είναι ίσως το πλουσιότερο σωματείο στην Ελλάδα και αρκετά αντιπαθές σε πολλούς.
Βέβαια, όπως λέει κι ο τίτλος, το άρθρο αυτό δεν γράφεται με θέμα το αν και πόσο συμπαθής ή αντιπαθής είναι ο Ολυμπιακός. Αφορά το έμβλημά του, τι ή ποιον απεικονίζει ο δαφνοστεφανομένος έφηβος.
Σχετικά με αυτό, υπήρξαν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την 1η κι επικρατέστερη, το έμβλημα του ΟΣΦΠ, συμβολίζει τον δαφνοστεφανομένο Έλληνα Ολυμπιονίκη κι επιλέχθη προκειμένου να καταστεί σαφές, ότι ο ΟΣΦΠ ήταν το σωματείο υπέρμαχος του Fair Play. Βέβαια, ο αντίλογος για τη συγκεκριμένη άποψη, είναι το γεγονός ότι το έπαθλο των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ο κότινος, δηλαδή ένα κλαδί ελιάς (όχι δάφνες) και μάλιστα από τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται στην Κρήτη, πατρίδα του ιδρυτή των Ολυμπιακών αγώνων.
Από την άλλη, η 2η άποψη που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το σήμα του ΟΣΦΠ απεικονίζει τον Γανυμήδη, έναν νεαρό βοσκό, ο οποίος λόγω της ομορφιάς του, απείχθη από τον μεταμορφωμένο σε αετό Δία, προκειμένου να γίνει ο οινοχόος των θεών του Ολύμπου. Άξιον αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι βάσει της ιστορίας, πιθανολογείται πως ο Γανυμήδης ήταν ο πρώτος γκέυ!
Ποιά από τις 2 απόψεις είναι όμως η σωστή; Προσωπικά δεν γνωρίζω. Απλά τις παραθέτω κι ο καθένας επιλέγει αυτή που κρίνει ως πιο ορθή!
 
(Οι πληροφορίες ελήφθησαν από διαφορα αθλητικά κι οπάδικα site)
 
 
ΥΓ: Βέβαια για να... τα χώσω λίγο και στον αιώνιο αντίπαλο του ΟΣΦΠ, πρέπει να πούμε ότι το σήμα του είναι ξενόφερτο (αν δεν κάνω λάθος, Ιρλανδία πλευρά!), ενώ τουλάχιστο αυτό του ΟΣΦΠ είναι ελληνικό, είτε με τη μία ερμηνεία που προανέφερα, είτε με την άλλη!

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

1843 ως σήμερα...

Παραθέτω ενδιαφέρον άρθρο που ανέρτησε ο φίλος μου GPanos στο FaceBook
 
"Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν...)
Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας, είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:
 
  1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (όπα...)
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν...)
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε έ...)
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.(ΦΠΑ δεν είχε τότε...)
  6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα...)
  7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)
  8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους...)
  9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι...)
  10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης. (ερχόμαστε δεύτεροι...)
  11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού. (αθάνατη Ελλάδα...)
(Είναι να τρελαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;) Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; για ποιούς; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ:
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη, το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα."

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΟ - Άρης 1-1

Σε ένα παιχνίδι όπου ο Άρης στήθηκε έξυπνα, παραχώρησε ισοπαλία στον ΠΑΟ με 1-1. Ο ΠΑΟ πίεσε στην αρχή του παιχνιδιού και στο 20λεπτο 60-80. Στον υπόλοιπο χρόνο το ματς ήταν ισορροπημένο. Το 1-0 έγινε με πέναλτι φάντασμα κατά τη γνώμη μου κι εύστοχη εκτέλεση του Χριστοδουλόπουλου (ναι εκείνο το παλικαράκι που προτιμούσε να γίνει οικοδόμος παρά να παίξει στον ΠΑΟΚ), ενώ το 1-1 με εξαιρετική κεφαλία μετά από ομαδική ενέργεια του Άρη.

Μπάσκετ Α1

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πρώτη του νίκη επικρατώντας με 71-48 του Ίκαρου Καλλιθέας. Μέτριος στο 1ο και βελτιωμένος στο 2ο κέρδισε δίκαια την Αθηναϊκή ομάδα. Ο Άρης, έχοντας προβλήματα στο ρόστερ λόγω απαγόρευσης μεταγραφών ξένων παικτών, ηττήθηκε στο Ρέθυμνο από τον ΑΓΟΡ με 68-50. Προς το τέλος μάζεψε το σκορ διότι η διαφορά είχε φτάσει κάποια στιγμή σχεδόν τους 30 πόντους. Ο Ηλυσιακός δεν τα κατάφερε στην έδρα του και ηττήθηκε από τον Κολοσσό Ρόδου με 49-65. Τέλος ο Πανιώνιος κέρδισε αρκετά εύκολα το Περιστέρι με 79-65. Εχθές Απόλλων Πάτρας-ΚΑΟΔ 89-92 και Πανελευσινιακός - Καβάλα 87-74. Αύριο ολοκληρώνεται η αγωνιστική με το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρεπιπτόντως, για τη Β' Εθνική Μπάσκετ ο Ηρακλής κέρδισε 10 πόντους διαφορά το Μαρούσι.

Πανσερραϊκος - Ολυμπιακός Βόλου 2-2

Φοβερό ματς στο γήπεδο τψν Σερρών. Ο Πανσερραϊκός είχε την υπεροχή, ο Ολυμπιακός Βόλου την ουσία. Με ανατροπή του σκορ ημιχρόνου στο 57 λεπτό, η ομάδα του Βόλου βρέθηκε να προηγείται με 1-2, ωστόσο στο 92' ένα τσαφ του τερματοφύλακα ήταν αρκετό για τον Γκουγκουλιά να πετύχει το χρυσό γκολ της ισοφάρισης. Ύποπτη φάση στο 86 λεπτό όταν σε σέντρα φαίνεται να σπρώχθηκε ο Μπανγκουρά, όμως ο διαιτητής συνέχισε το παιχνίδι. Η Σερραϊκή ομάδα παραμένει στην ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα με 11 βαθμούς. Ας ελπίσουμε σε καλύτερη συνέχεια.

Νέος Ηρακλής vs Ρέμος

Παραθέτω άρθρο από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Μετροσπορ
 
"Στα γραφεία της ΠΑΕ στη Μίκρα, έφτασε έγγραφο από την πλευρά του πρώην μεγαλομετόχου της προηγούμενης εταιρίας, με το οποίο ο Αντώνης Ρέμος χρησιμοποιεί τον όρο "προσεπίκληση". Και σ' αυτόν τον όρο εμπεριέχεται η ουσία της όλης κίνησής του. Έχοντας δύο δικαστήρια στο προσεχές μέλλον (Ιανουάριο και Μάρτιο) με τους εργαζομένους της πρώην ΠΑΕ και τον Στέλιο Ηλιάδη αντίστοιχα, πριν από τον υποβιβασμό στη Δ' Εθνική, ζητά από την τωρινή διοίκηση της ΠΑΕ να παραστεί στην εκδίκαση των αγωγών κι εφόσον οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι εις βάρος του και κληθεί να πληρώσει, το χρέος αυτό να το αποπληρώσει η τωρινή ΠΑΕ! Με την κίνησή του αυτή ο Ρέμος θεωρεί πως η υπάρχουσα ΠΑΕ, αποτελεί νομικό και φυσικό διάδοχο της προϋπάρχουσας και υπό εκκαθάρισης ΠΑΕ...
Πρόκειται για διαφορετικές εταιρίες
Στη Μίκρα το έγγραφο του Ρέμου δεν προκάλεσε καμία ανησυχία. Είναι απόλυτα λογικό. Όπως αντίστοιχα ανάλογη ήταν η αντίδραση και στην κίνηση από πλευράς εκπροσώπου πρώην ποδοσφαιριστών (που είχαν δηλώσει άγνοια στις κινήσεις του τότε!) όταν το θέμα της συμμετοχής στη Football League μέσω της "επί μέρους αποκατάστασης" ήταν εν εξελίξει. Είναι σαφές και ξεκάθαρο πως πρόκειται για δυο διαφορετικές καταστάσεις. Για δύο διαφορετικές εταιρίες που η μια δεν εμπλέκεται με την άλλη. "Δεν επηρεαζόμαστε καθόλου. Δεν μας απασχολεί το θέμα και δεν έχει προκαλέσει σε καμία περίπτωση ανησυχία" σχολίαζαν δικαιολογημένα χθες στη Μίκρα. Βλέπουν πάντως πως υπάρχει μια κινητικότητα σε βάρος της ΠΑΕ και της τωρινής κατάστασης. Ακόμα και ηθικά φυσικά προφανώς και δεν είναι ορθό χρέη της διοίκησης Ρέμου να αποπληρώσει η τωρινή διοίκηση."
 
Με βάση τα παραπάνω αναρωτιέμαι, γιατί να μην θεωρήσω τον Ηρακλή ευνοημένο. Απο τη μια, ανέβηκε μια κατηγορία ως αδικημένος (όντως συμφωνώ ότι αδίκως τον έριξαν), αλλά απο την άλλη αποτελεί άλλη εταιρεία;... Και συνέχεια ποιας εταιρείας είναι αυτή. Της ΑΕΠ που δεν έπαιξε ποτέ σε μεγαλύτερη από την 3η Εθνική, άρα δεν έπρεπε να ανέβει, ή του Ηρακλή, οπότε έπρεπε να κουβαλά τα χρέη του; Ή εν τέλει αν είναι νέα εταιρεία από που κι ως που έπρεπε να ανέβει κατηγορία; Γιατί μιλάμε για αποκατάσταση και μάλιστα εν μέρει; Για το σύλλογο που λέγεται Ηρακλής; Σε αυτή την περίπτωση ναι είναι εν μέρει αποκατάσταση. Για την ΠΑΕ όμως δεν είναι τίποτα λιγότερο από ΕΥΝΟΙΑ!

Μπάσκετ Α2

Ξεκίνησε η φετινή Α2 Μπάσκετ με μια έκπληξη για μένα (το έμαθα πριν μερικές ημέρες και δεν το πίστευα). Η πάλαι ποτέ κραταία ΑΕΚ, πρωταθλήτρια Ελλάδος, με καλές πορείες στην Euroleague, δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα, πιθανώς να διαλύθηκε ως ΚΑΕ και συμμετέχει στην Β' Εθνική, δηλαδή την Μεγαλύτερη Ερασιτεχνική Κατηγορία! Δεν το θεωρώ κατάντια όπως πιθανώς μερικοί άλλοι, αντιθέτως το θεωρώ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, για μια μεγάλη δύναμη. Και τι έγινε αν χάσει μερικά χρόνια; Θα επιστρέψει κάποια στιγμή υγιής στην Α1 και θα ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Εδώ ολόκληρη Ρέιντζερς στη Σκοτία έπεσε στις χαμηλές κατηγορίες για να κάνει το μεγάλο Reset, γιατί όχι και η ΑΕΚ... Απο εκεί και πέρα για τις ομάδες του Βορρά, οι Ίκαροι Σερρών ξεκίνησαν πολύ άσχημα με 2 ήττες και φέτος δεν το βλέπω να μπορούν να κάνουν την περσινή πορεία. Ελπίζω να σωθούν... Ο Ερμής Λαγκαδά αντίθετα έκανε 2 στις δύο νίκες. Τραίνο φαίνεται ότι θα είναι η Κηφησιά για την άνοδο. Ίδωμεν!

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0

Εχθές το βράδυ, έλαβε χώρα το κατ' ευφυμισμόν ντέρπμυ των δυο δικεφάλων. Η ΑΕΚ παρατάχθηκε στην Τούμπα με αμυντικούς προσανατολισμούς και σχηματισμο 4-6-0. Ο ΠΑΟΚ με 4-4-2, προσπαθούσε αλλά δεν μπορούσε να σπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα της ΑΕΚ. Ωστόσο, ήρθε η φάση του 50', στην οποία ο Κλάους με φοβερή κεφαλία έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό. Στη συνέχεια, έγιναν 2 παρόμοιες φάσεις οι οποίες κατ' εμέ ήταν και η δύο πέναλτι. Πρώτα πάνω στον Λορενς, στον οποίον όχι μόνο δεν δόθηκε η παράβαση, αλλά βγήκε κίτρινη κάρτα γιατί θεωρήθηκε ότι έκανε θέατρο. Η κάρτα αυτή μάλιστα ήταν η 2η κι από το 70 ο ΠΑΟΚ έμεινε με 10. Παρόμοια φάση στον Λαγό της ΑΕΚ, επίσης ο διαιτητής δεν έδωσε την εσχάτη των ποινών, αλλά αντίθετα τιμώρησε τον παίκτη της ΑΕΚ. Τελικό αποτέλεσμα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0.

Ο Στρατός στους δρόμους;

Διάβασα το  εξής άρθρο: http://www.to-gamato.com/2012/10/blog-post_355.html
Παραξενεύτηκα πάρα πολύ, διότι πριν από λίγο καιρό, ακουγόταν η "φήμη" περί πραξικοπήματος, φήμη η οποία εν τέλει ακούστηκε και από τα χείλη του ΥΕΘΑ. Πως είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια... "απειλή", ο Πρωθυπουργός να βγάλει το στρατό στο δρόμο; Δεν φοβαται μήπως στρέψει τα όπλα εναντίον των επισήμων; Με τη δική μου λογική, βάσει αυτού του άρθρου, αποδεικνύεται ότι η προηγούμενη φήμη μάλλον ήταν ψευδής. Από την άλλη... αναρρωτιέμαι αν αυτή η έξοδος του στρατού στους δρόμους, είναι το κρασ τεστ για μια κάποια δικτατορία που πολύ ύπουλα σιγά σιγά μας έχουν πλασσάρει. Ξεκίνησε με τα μνημόνια στο έδαφος της οικονομικής μας κατάντιας και σιγά σιγά θα περνά σε καταστάσεις όπου οι πολιτικοί θα βγάζουν το στρατό άντι της αστυνομίας, εναντίον του κόσμου. Ας μου πει κάποιος, τώρα που η μια μάσκα μετά την άλλη πέφτει, τη διαφορά έχει αυτό το καθεστός της ψευτοδημοκρατίας (μια λέξη την οποία πραγματικά την έχουμε ξεχειλώσει) με τοκαθεστώς της επταετίας. Να σας πω εγώ; Από όσα έχω ακούσει γιατί δεν ζούσα τότε, ο κόσμος τότε ευημερούσε. Κυνηγήθηκαν μόνο κάτι κομμούνια και για μενα πολύ καλά έγινε, και κατά τα άλλα, ο κόσμος είχε ότι χρειαζόταν και το κράτος δεν χρωστούσε. Γιατί, οι καθεστωτικοί έβαλαν πάνω από το εγώ τους, το καλό της πατρίδας και του κόσμου και έχοντας παραλάβει ένα κράτος σε κατάσταση παρόμοια με τη σημερινή, κατάφεραν το κάνουν σημαντικότατη οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Σαφώς στέρησαν κάποιες ελευθερίες, γεγονός όμως που συμβαίνει και τώρα, αλλά με διαφορετικούς στόχους. Τότε ο στόχος ήταν η ανοικοδόμηση. Τώρα φαίνεται να είναι η ασυδοσία και η πλήρης αποσάθρωση της Ελλάδας, κοινωνικά, ηθικά, οικονομικά. Άπλως, δίνεται η ψευδαίσθηση της δημοκρατίας... κάθε 4ετία εκλογές για να αισθάνεται ο λαός ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη. Αντε περαστικά μας!

ΥΓ: Οι δικτάτορες τιμωρήθηκαν με φυλάκιση για τα... "αμαρτήματά" τους (να θυμήσω ότι ενώ αρχικά είχε δοθεί αμνηστία, υπό το φόβο ότι θα κατέβαινε ο Παπαδόπουλος στις εκλογές -και φυσικά θα κέρδιζε- αποφασίστηκε εν τέλει να δικαστούν οι καθεστωτικοί). Οι σημερινοί δικτάτορες άραγε θα... "τιμηθούν" για τα... "ανδραγαθήματά" τους;

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Double Trouble (1984)

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη ταινία του διδύμου Bud Spencer και Terrence Hill, στην οποία και οι δύο παίζουν διπλό ρόλο. Δύο πλούσια ξαδέρφια λοιπόν, τα οποία ετοιμάζονται να υπογράψουν σημαντική επιχειρηματική συμφωνία προσλαμβάνουν τους σωσίες τους, προκειμένου να τους αντικαταστήσουν, ώστε αυτοί να προετοιμαστούν απερίσπαστοι για τη συμφωνία. Σε αντίθεση όμως με τα άτολμα, φοβισμένα πλούσια ξαδέρφια, οι σωσίες ξέρουν να δέρνουν καλά. Αποτέλεσμα; Η συμμορία που τους κυνηγά να τις φάει για τα καλά! Αλλά πολύ ενδιαφέρον έχει όταν αποκαλύπτεται η κεφαλή της συμμορίας αυτής. Μια Cult κωμωδία με απίστευτες σφαλιάρες που αξίζει κανείς να δει. Καλό... κάψιμο λοιπόν!
ΥΓ: Το Post είναι αφιερωμένο σε Seth κι Ερωτόκριτο

Περί επίσκεψης Μέρκελ

Από την ημέρα που άρχισα να ασχολούμαι με την ιστορία και δη με αυτή της Πατρίδας μας, πίστευα ότι το Ελληνικό γένος ήταν ο λαμπρότερος και πιο περήφανος λαός που υπήρξε ποτέ στην ανθρωπότητα, ένα έθνος που ΔΕΝ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Τα επιτεύγματα των αρχαίων μας προγόνων ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρα. Υπό τη Μακεδονική Ηγεμονία, οι Έλληνες υπό τις διαταγές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατέκτησαν κι εκπολίτισαν όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Μετά από μια περίοδο παρακμής και κατάκτησης από τους Ρωμαίους, ήτνα οι πρόγονοί μας πάλι αυτοί που χωρίς πόλεμο, άλωσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εξελληνίζοντάς την. Αυτή τη μοναδική Αυτοκρατορία, η οποία άντεξε πάνω από 1000 χρόνια. Ακολούθησε η Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, το σκοτάδι της σκλαβιάς 400 ετών και πάλι η ανάσταση του Ελληνικού Γένους με την Επανάσταση.
(Απόσπασμα από ταινία Παπαφλέσσας)
Ήταν όμως φανερό, ότι αυτή η νέα γενιά Ελλήνων παρά είχαν αποκομίσει "κουσούρια" από την επαφή με τα τουρκομογγόλια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το... "ρουσφέτι". Παρά ταύτα όμως, κάτι κρατούσαμε από τη λάμψη των προγόνων μας, με σημαντικότερο το γεγόνος ότι υπήρχε η προσδοκία για απελευθέρωση εδαφών κι ανασύσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι τότε, οι έννοιες Έθνος και κράτος ήταν τελείως διαφορετικές, καθώς τα στενά όρια του Ελληνικού κράτους δεν ήταν αρκετά για τον εξαπλωμένο σε όλα τα μήκη και πλάτη πέριξ της Μεσογείου, Ελληνισμό. Σταδιακά και παρά το γεγονός ότι ανακτούσαμε εδάφη από την μογγολοτουρκική αυτοκρατορία, παρουσιαζόταν το παράδοξο κι ανησυχητικό φαινόμενο, οι προαναφερθείσες εννοιες του κράτους και του έθνους να "πλησιάζουν", για 3 λόγους:
  • Η προσάρτηση Ελληνικών Εδαφών, πολλές φορές με τη βία, από έτερα νεοσύστατα κράτη, όπως οι Ηγεμονίες της Μολδαβίας και Βλαχίας από τους Ρουμάνους, το Αυτόνομο κράτος της Ανατωλικής Ρωμυλίας ή Ρωμανίας, με πρωτεύουσα τη Φιλιππούπολη από τους Κομιτατζηδοβούλγαρους, τμήματα της Μακεδονίας από τους προαναφερθέντες και τους "ντεμέκ" φίλους μας Σέρβους, αλλά κι αργότερα η Βόρεια Ήπειρος από κάτι παρτάλια από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι αυτοβαπτίστηκαν απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών (φυσικά μιλώ για τους Αλβανούς), με την υποστήριξη βέβαια των Σοβιετικών κομμουνιών
  • Η σταδιακή αδιαφορία του Ελληνικού κράτους για τους Έλληνες, εκτός των ορίων του κράτους, αλλά και
  • Η σταδιακή αποστασιοποίηση των Ελλήνων εκτός κράτους ως αποτέλεσμα του προηγούμενου.
Κι αν υπήρξε μια ανάταση μετά τον Α' Παγκόσμιο, τη Συνθήκη του Νεϊγύ και των Σεβρών και την επέκταση της Ελλάδος σε Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία (ζώνη Σμύρνης, η οποία περιελάμβανε σημαντικές όπως η ομώνυμη πόλη, οι Κυδωνιές και άλλες), ακολούθησε η καταστροφή. Η καταστροφή της Σμύρνης και η σφαγή του Ελληνικού πληθυσμού, από τον αιμοσταγή Κεμάλ. Πώς είναι δυνατόν, μετά από 10 χρόνια συνεχών πολέμων, με έναν Ελληνικό Στρατό κουρασμένο, με τους Έλληνες να μην επιθυμούν περαιτέρω επέκταση, η τότε κυβέρνηση να έδειχνε τέτοια επιμονή να φτάσουμε στην Άγκυρα, η οποία επιμονή θα μπορούσε να είναι παρεξηγήσιμη; Επιπλέον, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, για ποιο λόγο άραγε, ενώ υπήρξε άμεση ανασύνταξη της Στρατιάς της Θράκης και δυνατότητα κατάληψης της ανοχύρωτης Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπάρχει διαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης από άλλη βάση, δόθηκε διαταγή υποχώρησης από την κυβέρνηση; Όπως και να 'χει, μετά από τα γεγονότα του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, έσβησε κάθε όνειρο για Μεγάλη Ελλάδα και πλέον η έννοια Ελληνικού Έθνους έγινε ταυτόσημη με την Έννοια του Ελληνικού Κράτους. Από εκεί και περά, όσο περνούσαν τα χρόνια, με εξαίρεση τη Λαμπρή Αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στους ιταλοφασίστες φλώρους και τα γερμανοναζιστικά γουρούνια, οι Έλληνες αρχίσαμε να γινόμαστε σταδιακά δουλοπρεπείς, να μένουμε στα υλικά αγαθά και στην εικονική, μέσα από τα δάνεια, ευημερία μας, υπνωτισμένοι κι ανίκανοι να αντιδράσουμε σε όποιο μέτρο με ύπουλο τρόπο οι πολιτικοί μας μας περνούσαν, ώστε να φτάσουμε σήμερα, χρεωμένοι μέχρι τα μπούνια και ταπεινωμένοι, να στρώνουμε κόκκινο χσλί και να κάνουμε τεμενάδες στην απόγονο των Ναζοστάζι γουρουνιών. Πως ένιωσα προσωπικά; Ντροπή, λύπη κι οργή, βλέποντας τον άνθρωπο που μας εκπροσωπεί ως κράτος, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, των Ελλήνων, του μεγαλύτερου Γένους στον κόσμο να δείχνει τόσο υποτελής απέναντι στην απόγονο των βαρβαρόγοτθων.
 
 
ΟΜΩΣ ... ΨΗΛΑ ΝΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙΣ ΠΕΡΗΦΑΝΗ
 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

6η Αγωνιστική 1ης Κατηγορίας

Τελειώσε και η 6η Αγωνιστική για τις 2 ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ εχθές παραχώρησε ισοπαλία στον ΟΦΗ μέσα στην Κρητική έδρα και μπορεί να έχει παράπονα για το γκολ που δεν μέτρησε. Το πέναλτι είναι ένα λάθος που θα μπορούσε ένας άπειρος διαιτητής να κάνει. Γενικά όμως, η διαιτησία ήταν κακή. Για τον Άρη τι να πω... Δικαίως ηττήθηκε καθώς δεν έκανε τίποτα στον αγωνιστικό χώρο. Η κιτρινόμαυρη ομάδα νοσεί και πρέπει να αλλάξουν πολλά αλλιώς στο τέλος θα κινδυνέψει. Άρης - Πλατανιάς 0-2. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ΑΕΚ-Κέρκυρα 1-1, με την ΑΕΚ να δείχνει ότι δεν μπορεί, Βέροια-Ατρόμητος 2-2 με τη Βέροια να φωνάζει για γκολ που ακυρώθηκε γιατί ο διαιτητής ζήτησε επανεκτέλεση του κόρνερ, και ΠΑΣ Γιάννενα-Πανιώνιος 1-2, με την ομάδα της νέας Σμύρνης να γυρνά το παιχνίδι και να έχει κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα με 5  νίκες σε 6 αγώνες. Εκκρεμούν το ΟΣΦΠ-Αστέρας Τρίπολης και Λεβαδειακός-Πανθρακικός

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Όταν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν από κρίση.

Έφτασε η ώρα για μένα να κατέβω στην Αθήνα. Σε μια περίοδο κρίσης, αναγκάζομαι να κατέβω στην ακριβότερη πόλη της Ελλάδας, με το χειρότερο ίσως επίπεδο ζωής. Δυστυχώς αναγκάζομαι να πληρώσω τώρα, λάθος επιλογές που έκανα προ 7ετίας. Όπως είναι φυσικό, προκειμένου να κάνω μετακόμιση του νοικοκυριού μου, ήρθα σε επαφή με διάφορες εταιρίες μετακομίσεων. Από την πρώτη εταιρεία, για μετακόμιση στην Αθήνα κι ορισμένων πραγμάτων σε έναν χώρο στο Βύρωνα, μου ζητήθηκαν 1600 Ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Η δεύτερη με την οποία μίλησα μου ζήτησε 1400. Η τρίτη 1200 Ευρώ, αλλά χωρίς χρήση ανυψωτικού. Περι την 13:00 το μεσημέρι, ήρθε στο σπίτι ο μεταφορέας μιας τέταρτης εταιρίας. Είδε τα πράγματα, του είπα τι θέλω και έβγαλε κόστος 800Ευρώ! Τα μισά ακριβώς από την πρώτη εταιρία, για τις ίδιες παροχές. Οι πρώτες τρεις μεταφορικές προφανώς δεν κατάλαβαν από κρίση. Αλλά επειδή ο κόσμος έχει καταλάβει, πηγαίνει εκεί που του προσφέρουν καλύτερη τιμή. Αυτοί έχασαν κι όχι εγώ! Ειδικά για την πρώτη, αρχικά μου απάντησε ότι με συμμεταφορά με άλλον πελάτη της θα έβγαινε κόστος γύρω στα 900ευρώ, αλλά (γιατί άραγε;) τόσο με τον άλλο πελάτη όσο και με μένα δεν επετεύχθη συμφωνία. Για την ιστορία, αν και είμαι κατά της διαφήμησης, η εταιρία που μου έδωσε τιμή 800ευρώ λέγεται By Hellas. Για ευνόητους λόγους δεν θα κατονομάσω τις υπόλοιπες 3.