Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Windows NT 6.x - Όλα σε 1 BluRay;

 Windows 6.x. Η νέα γενιά... Μετά από τα πολύ επιτυχημένα Windows xp, τα τελευταία της παλαιάς γενιάς του πυρήνα NT 5.x (οικογένεια Windows 2000 / xp / 2003), η Microsoft ξεκίνησε μια νέα γενιά Windows, η εγκατάσταση των οποίων θα γινόταν μέσω του WinPE. Η νεότερη αυτή γενιά, ευαγγελιζόταν καλύτερη υποστήριξη των σχετικά νέων (για την εποχή του 2007) 64μπιτων επεξεργαστών, ενω θα υπήρχε και μια σχετικά καλή συμβατότητα προς τα πίσω.
Η πρώτη έκδοση της νέας γενιάς Windows, τα Windows NT 6.0, επισήμως γνωστά ως Vista, δεν υπήρξε και η καλύτερη δυνατή. Επρόκειτο για αρκετά βαρύ λειτουργικό, αρκετά ασταθές, με συχνές ανάγκες για επανεκκίνηση. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες να αρνούνται τη μετάβαση από τα Windows xp και τελικά να μην πουλήσει η συγκεκριμένη έκδοση πολύ. Η Microsoft προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση, δημιουργώντας 2 Service Pack. Είναι γεγονός, ότι με την κίνηση αυτή και ιδιαίτερα με το Service Pack 2, υπήρξε σαφής βελτίωση, με ελάττωση των "κολλημάτων". Επιπλέον, με τη βοήθεια προγραμμάτω ντρίτων κατασκευαστών, όπως το πολύ καλό κατά τη γνώμη μου Vlite, κατέστη δυνατή η δημιουργία custom εκδόσεων Windows, με αφαίρεση στοιχείων τους, τα οποία θεωρούνταν περιττά.
Παρά, όμως τις προαναφερθείσες διορθώσεις, η εικόνα που έμεινε, ήταν αρνητική για τα Vista, τα οποία πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν, καθώς έφτασε ο αντικαταστάτης τους. Το όνομά του πολύ πιο λιτό. Windows 7, με ονομασία εσωτερικού πυρήνα Windows NT 6.1. Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη έκδοση, ήταν αυτή που μετά τα xp γνώρισε ως τώρα τη μεγαλύτερη επιτυχία. Ελαφρύτερα και πιό σύγχρονα από το προκάτοχό τους, τα 7ρια γνωρισαν αρκετά μεγάλη απήχηση. Επιπλέον, με την προσθήκη του Service Pack 1, έγιναν ακόμη πιο σταθερά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολύ χρήστες και σήμερα ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχουν εδώ και σχεδόν 3 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει τα Windows 8.x, επιμένουν στα 7αρια.
Όπως λοιπόν προαναφέρθηκε, απόγονος των 7, ήταν τα Windows 8 και το upgrade τους τα Windows 8.1, με ονομασίες εσωτερικού πυρήνα, ΝΤ 6.2 κι 6.3 αντίστοιχα. Το νέο στοιχείο με αυτές τις εκδόσεις, ήταν το γεγονός ότι σε αντίθεση με του προκατόχους τους, στους οποίους ύπηρχαν ρουτίνες ακόμη από την έκδοση των Windows NT 4 (1996), ο πυρήνας γράφτηκε από την αρχή. Ωστόσο, μια δυσάρεστη έκπληξη υπήρξε για τους χρήστες. Το κουμπί της έναρξης είχε κάνει φτερά και στη θέση του παλαιού κλασσικού Start Menu, δημιουργήθηκε ένα νεάς γενιάς, το οποίο πιο πολύ θα ταίριαζε σε υπολογιστές με οθόνες αφής. Το γεγονός αυτό, εξόργισε αρκετούς χρήστες, αλλά από την άλλη, έδειχνε την πρόθεση της Microsoft στο να στραφεί και να χτυπήσει τον χώρο των Tablet (δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως για επεξεργαστές ARM, δημιουργήθηκε η ειδική έκδοση των Windows 8 RT).
Παρά το γεγονός ότι η επανεγγραφή του πυρήνα του συστήματος από την αρχή, οδήγησε σε ελαφρύτερο λειτουργικό, τα Windows 8 δεν πολυέθελξαν. Η αναβάθμισή τους όμως, τα Windows 8.1, υπήρξαν βελτιωμένα, πολύ γρήγορα, με ελάχιστα "κρεμάσματα", αλλά με το δύσχρηστο νέο menu. Ωστόσο, υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση και αρκετά θετικά σχόλια.
Συν τω χρόνω, από τα προαναφερθέντα windows 8.x του 2012, φτάσαμε και στα windows 10 του 2015, καθώς η Microsoft για άγνωστο λόγο, πήδηξε το νουμερο 9. Η προέκδοση των νέων Windows, με ονομασία πυρήνα NT 6.4, έχει ήδη διανεμηθεί δωρεάν. Μπορώ να πω ότι από τις δοκιμές που έκανα σε Virtual Machine, με ικανοποίησε η σταθερότητά της (πάντα μιλώντας για πρόεκδοση του λειτουργικού), αλλά κι η επιστροφή του παλαιού Start Menu. Αναμένω λοιπόν την τελική έκδοση με μεγάλο ενδιαφέρον.
Επιστρέφοντας όμως στην αρχή των γραφομένων μου, ανέφερα ότι η νέα αυτή γενιά των Windows, είχε το κοινό χαρακτηριστικό ότι εγκαθήσταται μέσω του WinPE. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αφενός ότι σε ένα DVD των Windows, υπήρχαν πολλές εκδόσεις των ιδίων Windows κι αφετέρου ότι η εγκατάσταση από USB HDD ή Flash ήταν πλέον εφικτή. Βρίσκοντας λοιπόν οδηγίες στο διαδίκτυο, αποφάσισα να φτιάξω ένα φλασάκι, στο οποίο και θα έβαζα όλες τις εδόσεις των νέων Windows. Χρησιμοποιώντας τα αρχεία εγκατάστασης των Windows 8.1, αρχικά έφτιαξα ένα WIM file με όλες τις εκδόσεις. Δοκιμάζοντας το σε Virtual Machine, διαπίστωσα ότι από τα Windows 7 έως και τα 8.1 όλα πήγαν καλά. Δεν συνέβη όμως με τα vista.
Η δεύτερη προσπάθεια μετά την αποτυχία, ήταν η δημιουργία ενός Multi Boot αρχείου Boot.Wim, το οποίο παρέπεμπε ξεχωριστά στα Windows 7 / 8 / 8.1 και ξεχωριστά στα vista. Αποτέλεσμα;... Αποτυχία Νο2.
Μετά και από αυτό το... στραπάτσο έψαξα στο δίκτυο πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Το αποτέλεσμα αυτής της μικρής έρευνας με έκανε να καταλάβω, ότι η αιτία του προβλήματος ήταν η έλλειψη προς τα πίσω συμβατότητας. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση των Windows 8.1, Βασιζόταν στην έκδοση 5 του WinPE, η οποία όμως δεν υποστήριζε τα Windows Vista.
Συμπερασματικά λοιπόν, προκύπτουν τα παρακάτω. Είναι δυνατή η δημιουργία ενός Multiboot BluRay με τις εκδόσεις Windows 7 / 8 / 8.1 (τόσο για τις 32μπιτες όσο και για τις 64μπιτες εκδόσεις). Αντίθετα, δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν τα windows Vista, στο συγκεκριμένο BluRay. Τελός, με την άφιξη των νέων Windows, θα δούμε σε πια έκδοση του WinPE βασίζονται κι αν είναι δυνατή η συγχώνευσή τους με τις υπόλοιπες εκδόσεις των windows σε ένα δισκάκι.

2 σχόλια:

  1. εν ολίγοις, γιατί είμαι και σκράπας σε αυτά, θα μου τα βάλεις στο λαπιτόπι μου όταν θα στο στείλω; εγώ θα μπορώ να τα δουλεύω γιατί είμαι και ξανθιά;;; θα μου αρέσουν; γιατί ξέρεις τι μπορώ να δουλέψω...
    αυτά. για πες; θα μου τα βάλεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει περίπτωση να αρνηθώ ειδικά σε σένα;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή