Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Δικηγόρος του Διαβόλου

Με αφορμή την αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ ΑΕΠ Ηρακλής 1908, θεωρώ δίκαιο να μιλήσω για τον τέως μεγαλομέτοχο της ομάδας, ο οποίος και λοιδορήθηκε τόσο πολύ. Έναν άνθρωπο, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης και την οποία οδήγησε σταδιακά στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το 2011 μάλιστα, βρέθηκε ως ΤΑΠ, να παίζει στη Γ' Εθνική κατηγορία, με καλές προοπτικές στο να παραμείνει στην κατηγορία. Την ίδια εκείνη χρονιά, υπήρξε και η υπόθεση του περίφημου υποβιβασμού κατά 3 κατηγορίες του ιστορικού Ηρακλή. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, ήταν η συμμετοχή του γηραιού στη Δ' Εθνική (Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία), ως ερασιτεχνικό σωματείο υπό την αιγίδα του Γ.Σ Ηρακλή, με ταυτόχρονη διάλυση της ΠΑΕ.
Το ποδοφαιρικό τμήμα του Ηρακλή λοιπόν, όπως αυτό ονομάζετο, ξεκίνησε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση από τη Δ' κατηγορία, στην οποία όμως δεν άντεξε από το να παίξει 5-6 αγωνιστικές. Με την πολύ κακή πορεία που έκανε, φάνηκε ότι ίσως δεν τα κατάφερνε να προβιβαστει στη Γ' Εθνική κια μάλιστα τα δεδομένα τότε έδειχναν ότι οδεύει προς διάλυση. Ας μην ξεχνούμε ότι παράλληλα με το πρόβλημα της ΠΑΕ, τότε υπήρχαν οικονομικές δύσκολίες για τον Γ.Σ. Ηρακλή, το ΑΦΜ του οποίου λίγο καιρό αργότερα αντιμετώπισε προβλήματα με μπλοκάρισμα.
Με αφορμή τις ανωτέρω δυσκολίες, άρχισε να συζητάται η συγχώνευση πολύ έντονα. Νωρίτερα είχε γίνει μια προσπάθεια συγχώνευσης Ηρακλή και Καβάλας, προκειμένου η ομάδα που θα προέκυπτε να αγωνιζόνταν στη Β' Εθνική κατηγορία, με ΑΦΜ, καθαρό από χρέη. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν προχώρησε, όποτε τελικά ο Ηρακλής στράφηκε προς τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, μεγαλομέτοχο του ΤΑΠ Α.Ε. Ποντίων. Το εγχείρημα για αυτόν ήταν τεράστιο! Από το κουμάντο μια βάρκας έπρεπε να μεταπηδήσει καπετάνιος σε υπερωκεάνιο. Ο Παπαδόπουλος όμως δεν δύστασε κι ανέλαβε το ρίσκο. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, ήταν η ανάκληση συμμετοχής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ηρακλή στη Δ' Εθνική κι η μετονομασία της Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης σε ΑΕΠ Ηρακλής 1908, με αλλαγή σήματος, εμβλήματος κι έδρας.
Με τη νέα αυτή ομάδα, την ΑΕΠ Ηρακλής 1908, μια λύση η οποία κατά τη γνώμη ήταν λύση "τραβεστί", ο Παπαδόπουλος βοήθησε από την πλευρά του τη διάσωση του ποδοσφαιρικού Ηρακλή (ο γράφων δεν συμφωνεί με αυτή τη λύση και δεν αποδέχεται ότι η ΑΕΠ Ηρακλής 1908 είναι η συνέχεια του Ηρακλή, αλλά αποδέχεται το γεγονός ότι οι οπάδοι του γηραιού, οι οποίοι κι είναι ο Ηρακλής, αποδέχθηκαν τη λύση αυτή!). Έτσι, η νέα αυτή κατάσταση ξεκίνησε από τη Γ' Κατηγορία, τερμάτισε όγδοη, ωστόσο προβιβάστηκε εξωαγωνιστικά στη Football League.
Από την άνοδο αυτή το 2012 και μετά η ΑΕΠ Ηρακλής 1908 αγωνίζεται στη Β' Εθνική Κατηγορία. Δεν κατάφερε να ανέβει στην Α' Εθνική, ενώ ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2013 - 2014, ο Παπαδόπουλος είχε μια απαράδεκτη διοίκηση με πολλά λάθη. Ενώ η ΑΕΠ Ηρακλής 1908 ξεκίνησε ως η πιθανή ομάδα τραίνο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απέτυχε στα μπαράζ ανόδο. Επιπροσθέτως, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, η οικονομική κατάσταση είχε γίνει τόσο ασφυκτική, ώστε να είναι ορατός ο κίνδυνος της διάλυσης. Τα χρέη δεν ήταν υπερβολικά, αλλά ήταν ορατό ότι τελικά ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ικανός να χειριστεί το καράβι, αλλά ήτραν φτιαγμένος μόνο για... βαρκούλες.
Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το γεγονός, ότι προσπάθησε να ισοσταθμίσει την ανεπάρκειά του, με προσπάθειες πώλησης της ομάδας. Συγκεκριμένα, μετά από την αποτυχημένη προσέγγιση Ιρανών επιχειρηματιών (εφόσον τελικά το ενδιαφέρων αυτών ήταν υπαρκτό), ήρθε σε συμφωνία με τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία, με αποτέλεσμα την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την εισρροή χρήματος.
Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, θεωρώ ότι ο Παπαδόπουλος κρίθηκε πολύ αυστηρά από τους Ηρακληδείς, οι οποίοι και θεωρώ ότι υπήρξαν αχάριστοι απέναντί του. Παρά τα πολλά λάθη του, παρά το γεγονός ότι έδειξε λίγος για να κυβερνήσει μεγάλα καράβια, κατάφερε και να περισώσει κάτι από τον λαμπρό ποσοσφαιρικό Ηρακλή, έστω και με την τραβεστί αυτή μορφή. Επίσης, όταν πλέον έδειξε ότι δεν μπορεί για παραπάνω, έστω και την ύστατη στιγμή, μεταβίβασε την ομάδα σε παράγοντα, ο οποίος θεωρείται οικονομικά πιο εύρωστος. Έτσι, θεωρώ ότι το έργο του Παπαδόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό, παρά τα πολλά λάθη και τη δημιουργία χρεών κι ότι ίσως οι Ηρακληδείς θα έπρεπε να δείξουν λίγη ευγνωμοσύνη κι όχι να τον κατηγορούν, ΠΑΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ κρίνοντας από το γεγονός ότι μπόρεσε να βρει καλύτερη διάδοχη κατάσταση από τον ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου