Ως γνωστόν ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, είναι Σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε στον Πειραία την 10η Μαρτίου του 1925, μετα από συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Αρχικά δημιουργήθηκε από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά κι απευθυνόταν στα λαϊκά στρώματα (σε αντίθεση με τον Εθνικό, ομαδα η οποία θεωρητικά απευθυνόταν στην λεγόμενη ελίτ κοινωνία του Πειραιά). Βέβαια στις μέρες μας αυτό έχει αλλάξει, καθώς ο Ο.Σ.Φ.Π., τουλάχιστο στον επαγγελματικό αθλητισμό, κατέληξε να είναι ίσως το πλουσιότερο σωματείο στην Ελλάδα και αρκετά αντιπαθές σε πολλούς.
Βέβαια, όπως λέει κι ο τίτλος, το άρθρο αυτό δεν γράφεται με θέμα το αν και πόσο συμπαθής ή αντιπαθής είναι ο Ολυμπιακός. Αφορά το έμβλημά του, τι ή ποιον απεικονίζει ο δαφνοστεφανομένος έφηβος.
Σχετικά με αυτό, υπήρξαν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την 1η κι επικρατέστερη, το έμβλημα του ΟΣΦΠ, συμβολίζει τον δαφνοστεφανομένο Έλληνα Ολυμπιονίκη κι επιλέχθη προκειμένου να καταστεί σαφές, ότι ο ΟΣΦΠ ήταν το σωματείο υπέρμαχος του Fair Play. Βέβαια, ο αντίλογος για τη συγκεκριμένη άποψη, είναι το γεγονός ότι το έπαθλο των Ολυμπιονικών στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ο κότινος, δηλαδή ένα κλαδί ελιάς (όχι δάφνες) και μάλιστα από τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται στην Κρήτη, πατρίδα του ιδρυτή των Ολυμπιακών αγώνων.
Από την άλλη, η 2η άποψη που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το σήμα του ΟΣΦΠ απεικονίζει τον Γανυμήδη, έναν νεαρό βοσκό, ο οποίος λόγω της ομορφιάς του, απείχθη από τον μεταμορφωμένο σε αετό Δία, προκειμένου να γίνει ο οινοχόος των θεών του Ολύμπου. Άξιον αναφοράς, αποτελεί το γεγονός ότι βάσει της ιστορίας, πιθανολογείται πως ο Γανυμήδης ήταν ο πρώτος γκέυ!
Ποιά από τις 2 απόψεις είναι όμως η σωστή; Προσωπικά δεν γνωρίζω. Απλά τις παραθέτω κι ο καθένας επιλέγει αυτή που κρίνει ως πιο ορθή!
(Οι πληροφορίες ελήφθησαν από διαφορα αθλητικά κι οπάδικα site)
ΥΓ: Βέβαια για να... τα χώσω λίγο και στον αιώνιο αντίπαλο του ΟΣΦΠ, πρέπει να πούμε ότι το σήμα του είναι ξενόφερτο (αν δεν κάνω λάθος, Ιρλανδία πλευρά!), ενώ τουλάχιστο αυτό του ΟΣΦΠ είναι ελληνικό, είτε με τη μία ερμηνεία που προανέφερα, είτε με την άλλη!
τέτοια γράφεις βρε για το θρύλο μου;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το κάνω το σοφάκι γαύρο να δεις μετά....
Συγχαρητήρια για τη νίκη. Ωστόσο αυτά που γράφω ισχύουν ξέρεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή