Η πληροφορική από έτη αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για μένα. Για το λόγο λοιπόν αυτό και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να... ψάχνομαι στον συγκεκριμένο τομέα κι όταν βρίσκω κάτι ενδιφέρον, συνήθως το αναρτώ και στο blog.
Σήμερα λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά κι υπερηφάνεια έστω και λίγο καθυστερημένα, θα αναφερθώ σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου πλέον λειτουργικού συστήματος Windows xp. Και λέω με χαρά κι υπερηφάνεια, διότι πρόκειται για προσπάθεια από Ελληνάκι και μάλιστα ερασιτέχνη προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Harkaz.
Όπως είναι γνωστό σε αρκετό κόσμο, τα Windows XP (Home / Professional), πρωτοκυκλοφόρησαν το 25/10/2001 (ναι, είναι πλέον 14 ετών). Ήρθαν προκειμένου να αντικαταστήσουν τα Windows 2000, το πρώτο λειτουργικό, το οποίο αποτέλεσε προσπάθεια σύγκλισης των διαφορετικών κόσμων των Windows 9x και των Windows NT. Η πρώτη έκδοση των xp, όπως και αυτή των 2000 νωρίτερα, παρουσίαζε ορισμένα προβλήματα, κυρίως ασυμβατότητα με ορισμένα παλιότερα προγράμματα και drivers. Ήταν όμως σχετικά σταθερό λειτουργικό, χωρίς πολλά... "κρεμάσματα". Παρ' όλ' αυτα και μέσα στη διάρκεια των ετών, με την κυκλοφορία 3 Service Pack, κατέστη δυνατή η βελτίωση πολλών προβλημάτων, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν, τα Windows xp SP3, να είναι ένα σταθερότατο λειτουργικό σύστημα.
Αυτά τα Windows xp SP3, ήταν και το λειτουργικό που συνέχισε να κυριαρχεί στην αγορά υπολογιστών με προτίμηση των Windows ως λειτουργικό, ακόμη και μετά από την κυκλοφορία του απογόνου (Windows Vista). Παράλληλα υπήρξε κυκλοφορία και ορισμένων ακόμη εκδόσεων (Starter, MCE), αλλά και της πρώτης 64μπιτης έκδοσης!
Η σταθερότητα που έδειχναν τα xp Sp3, τα κράτησε ψήλα σχεδόν για 10 χρόνια και η υποχώρησή τους ξεκίνησε μόλις μετά από την κυκλοφορία των Windows 7 και μάλιστα όχι αμέσως! Υπήρξε αναμονή για το SP1 των Windows 7 και μετά πολύ χρήστες αποφάσισαν τη μετάβαση σε άλλο λειτουργικό.
Όσο καλό κι αν είναι όμως ένα προϊόν, όσο σταθερό κι αν είναι... ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός. Τα σημάδια γήρατος άρχισαν να είναι έκδηλα. Με τη συνεχή ανανέωση του Hardware, τα Windows xp αδυνατούσαν σταδιακά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Έτσι έφτασε και το πλήρωμα του χρόνου... Τον Απρίλιο του 2014 λοιπόν, η Microsoft ανακοίνωσε το τέλος, σταματώντας την υποστήριξη των γέρικων πλεον Windows xp, όπως είχε κάνει νωρίτερα και για τις προηγούμενες εκδόσεις (95/98/Me/NT3.x/NT4/2000) και παρά το γεγονός ότι ακόμη και τότε ένα 25% της αγοράς τα χρησιμοποιούσε. Στο σημειό βέβαια αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι τα Windows xp δεν θα έπαυαν να λειτουργούν μετά τη διακοπή της υποστήριξής τους από τη Microsoft, όμως η εταιρεία δεν θα κυκλοφορούσε πλέον με αναβαθμίσεις, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε πιθανώς στο να καταστούν τα xp ευάλλωτα σε επιθέσεις από Hackers. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Microsoft κι άλλες εταιρείες άρχισαν να κυκλοφορούν λογισμικό, το οποίο δεν επέτρεπε εγκατάσταση στα xp.
Από ότι φαίνεται όμως, παρά τις πόρτες που έκλειναν για τα xp, αυτό το 25% ή τουλάχιστο μέρος αυτού, δεν ήταν διατεθειμένο να τα αποχωριστεί, είτε διότι ως λειτουργικό κάλυπταν τις ανάγκες, είτε διότι το Hardware ήταν παλιό και δεν σήκωνε νεότερο λειτουργικό, είτε για οποιονδήποτε λόγο. Στο σημείο αυτό, ανέλαβε δράση ο Harkaz και έβγαλε το Unofficial Service Pack 4 για την Αγγλική 32μπιτη έκδοση των xp. Όπως ανέφερε κι ο ίδιος, πρόκειται για ένα project, το οποίο δούλευε ήδη από το 2013 και το οποίο έλαβε την τελική του μορφή, το Νοέμβριο του 2014.
Το Unofficial Service Pack 4, δεν είναι απλά ένα σύνολο ενημερώσεων μετά το Service Pack 3. Αντιθέτως, ενσωματώνει ως στοιχεία του λειτουργικού, τα: IE8, WMP11, DotNET και άλλα, ενώ (κι αυτό είναι το σημαντικότερο) επιτρέπει να συνεχίσουν τα xp να λαμβάνουν ορισμένες αναβαθμίσεις.
Το συγκεκριμένο πακέτο, το ενσωμάτωσα σε CD των Windows xp Professional SP3 και το εγκατέστησα σε Virtual Machine. Όσο το δούλεψα δεν διαπίστωσα πρόβλημα σταθερότητας, πήρα κανονικά ενημερώσεις και δεν είχα προβήματα στις εγκαταστάσεις λογισμικού άλλων κατασκευαστών. Μπορεί κανείς να δει περαιτέρω λεπτομέρεις
εδώ.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια επληκτική προσπάθεια από Έλληνα ερασιτέχνη προγραμματιστή και φοιτητή ιατρικής, ο οποίος κυριολεκτικά κράτησε στη ζωή ένα λειτουργικό το οποίο αποφασίστηκε ότι είναι... νεκρό, το εκσυγχρόνισε σε ικανοποιητικό βαθμό και του επέτρεψε να συνεχίσει να παίρνει ορισμένες αναβαθμίσεις. Ελπίζω να συνεχίσει να ασχολείται και να βγάλει και νεότερες αναβαθμίσεις.