Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Άνοδος και Δικαίωση

Βρισκόμαστε μια ημέρα μετά το τέλος του πρωταθλήματος και των τεσσάρων ομίλων της Γ' Εθνικής. Από τους όμιλους, αυτός ο οποίος προσωπικά με ενδιέφερε δεν ήταν άλλος από τον πρώτο, αυτό της κεντροανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτό τον όμιλο, τον κατά τη γνώμη μου πιο δύσκολο από τους τέσσερις, τα έφερε η τύχη έτσι ώστε η ομάδα της πόλης μου ο Πανσερραϊκός, ο οποίος πέρυσι δεν είχε καταφέρει να πάρει το εισητήριο της ανόδου στη Β' Εθνική, καθώς τερμάτισε πίσω από τον Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου, να πρέπει να ανταγωνιστεί ιστορικές ομάδες. Για ποια να πρωτοπούμε; Για το μεγαλύτερο όνομα μακράν της κατηγορίας, τον Άρη Θεσσαλονίκης; Τι να πρωτοπεί κανείς για μια ομάδα με 101 χρόνια ιστορίας, η οποία βρέθηκε σε κατηγορία που δεν της αρμόζει, λόγω κακών διοικητικών χειρισμών; Ή για τον Α.Ο. Καβάλας και τη Δόξα Δράμας, δύο ιστορικότατες επαρχιακές ομάδες, με πλούσια παρουσία σε Α' Εθνική, αλλά ενίοτε και στα Ευρωπαϊκά κύπελλα;
Με αυτές λοιπόν τις ιστορικότατες ομάδες, αλλά και τις: Καμπανιακός Χαλάστρας, Εθνικός Ν. Αγιονερίου, Ηρακλής Αμπελοκήπων, Θύελλα Φιλώτα, Βυζάντιο Κοκκινοχώματος, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Έβρος Σουφλίου, Άρης Ακροποτάμου, Απόλλων Αρναίας, Ορφέας Ελευθερούπολης, Αναγέννηση Γιαννιτσών και της ιστορικής μεν, αλλα προβληματικής Καστοριάς, ο Πανσερραϊκός έπρεπε να συγκρουστεί σε έναν μαραθώνιο 30 αγωνιστικών για τη διεκδίκηση της μίας και μοναδικής θέσης που οδηγούσε στη Β' Εθνική Κατηγορία, αυτή του πρωταθλητή ομίλου. Μάλιστα, η αποστολή των λιονταριών, δυσκόλεψε αρκετά, όταν αποφασίστηκε (αρκετά καθυστερημένα είναι η αλήθεια) η συμμετοχή του Άρη στη Γ' αντί της Β' Εθνικής κατηγορίας. Ο εθελούσιος υποβιβασμός του Άρη στη Γ' Εθνική (όπως άλλωστε και του Πανσερραϊκού έναν χρόνο νωρίτερα) δημιουργούσε νέα δεδομένα στον όμιλο, καθώς τα λιοντάρια αποκτούσαν έναν αντίπαλο, το όνομα του οποίου ήταν πολυτέλεια για την κατηγορία. Υπήρξαν μάλιστα πολλοί, οι οποίοι από την αρχή λέγαν ότι με την έλευση του Άρη, ψάξτε τον δεύτερο με το κυάλι.
Σε αντίθεση με τους ανωτέρω, είχα διαφωνήσει και πλέον αισθάνομαι δικαιωμένος. Ο Άρης, όχι μόνο δεν κατάφερε να βγει πρωταθλητής με άνεση όπως πολλοί πίστευαν, αλλά δεν κατάφερε καν να βγει πρωταθλητής, μένοντας στο τέλος 3 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή ομίλου Πανσερραϊκό και παραμένοντας στη Γ' Εθνική (με τα νυν δεδομένα) για δεύτερη χρονία, σε μια κατηγορία που δεν αρμόζει στην ιστορία του και που είναι κρίμα για τους οπαδούς του.
 Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που οδήγησαν το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη Θεσσαλονίκης στον όλεθρο της μη επίτευξης της ανόδου; Μα βεβαίως οι ίδιοι, που τον οδήγησαν από την Α' Εθνική στη Β και οικειοθελώς στη Γ'. Κατ' αρχίν, ο εμφύλιος που υπήρχε στις τάξεις του συλλόγου, η αστείρευτη δίψα για την καρέκλα του προέδρου και η οικονομική αδυναμία των τελευταίων διοικήσεων, οδήγησαν τον καθαρό Άρη των άρθρων 44 και 99, να βρεθεί εκ νέου χρεωμένος και μη ικανός να λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής και ως εκ τούτου να δημιουργήσει μια αξιόμαχεη ομάδα. Και αν πρόπερσι κατάφερε με συνεχείς νίκες να σώσει την παρτίδα στο τέλος, πέρυσι δεν είχε την ίδια τύχη κι ο υποβιβασμός για 3 φορά στην ιστορία του στη Β' Εθνική μοιραία ήρθε. Δυστυχώς όμως η ομάδα δεν είχε πιάσει ακόμη πάτο. Σφαγές, μαχαιρώματα, κόντρες πάνω από το πτώμα του Άρη, ανοργανωσιά και αλλαγές διοικήσεων με όχι ήρεμο τρόπο, σε μια περίοδο που απαιτείτο σταθερότητα, είχαν ως αποτέλεσμα ο Άρης να δηλωθεί τελικά στη Γ' Εθνική, στο... και 5. Με αυτά τα δεδομένα και με ημιτελή προετοιμασία, ο Άρης έκανε ένα αρκετά κακό ξεκίνημα, με αποτέλεσμα να φτάσει κάποια στιγμή να είναι και στην 7 θέση της βαθμολογίας. Βέβαια στην πορεία βελτιώθηκε αρκετά, δέθηκε καλύτερα ως ομάδα, έκανε καλές μεταγραφές κατά τη χειμερινή περίοδο κι έγινε ο νούμερο ένα ανταγωνιστής του Πανσερραϊκού για την πρώτη θέση. Ωστόσο, φάνηκε ότι αυτό το κακό του ξεκίνημα με τις ήττες από Δόξα στο Χαριλάου κι από Καμπανιακό έπαιξε σημαντικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι με τον Πανσερραϊκό είχε υπέρ του την ισοβαθμία και το ότι και οι ερυθρόλευκοι κάνανε την... "κοιλιά" τους μέσα στο Δεκέμβριο.
Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα διοικητικά λάθη, θεωρώ ότι και η... στραβοστόμικη νοοτροπία των φιλάθλων του Άρη έπαιξε το ρόλο της. Συγκεκριμένα, είχα βαρεθεί να ακούω από τους Αρειανούς ότι ... "εμείς είμαστε το μεγάλο όνομα στην κατηγορία.", αλλά και ότι "οι υπόλοιποι είστε χωριά...". Θεωρώ ότι αυτή η υπεροψία, πέρασε και στους παίκτες, οι οποίοι υποτίμησαν αντιπάλους, με τελικό αποτέλεσμα, το σακούλι να έχει στο τέλος 3 πονταλάκια λιγότερα από αυτό του Πανσερραϊκού, με αποτέλεσμα ένα από τα... χωριά να τους κάνει τη ζημιά.
Εκτός όμως από τον Άρη, κατά την πορεία του πρωταθλήματος φάνηκε ότι υπήρξε ακόμη ένας διεκδικητής που άντεξε σχεδόν μέχρι το τέλος σε ρυθμούς πρωταθλητισμού, ο Α.Ο. Καβάλας. Οι Αργοναύτες έκαναν μια τίμια προσπάθεια, είχαν πολύ σφιχτή ομάδα, αλλά η ήττα με 0-1 από τον Πανσερραϊκό τους έφερε πρακτικά εκτός διεκδίκησης.
Τέλος, όσον αφορά τις υπολοιπες ομάδες, φάνηκε από την αρχή ότι δεν είχαν υλικό ικανό να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Εξαίρεση βέβαια αποτελεί η Δόξα Δράμας, η οποία απλώς άργησε να γίνει ομοιογενής, αλλά απέδειξε ότι διέθετε ένα πολύ καλό σύλλογο κι πως αν κράτησει τον κορμό, του χρόνου θα αποτελέσει έναν εκ των διεκδικητών της ανόδου.
Αφότου αναλύθηκαν οι λόγοι της αποτυχίας του Άρη, πρέπει να αναφερθούν και οι λόγοι της επιτυχίας του Πανσερραϊκού. Τα λιοντάρια, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο το Δεκέμβριο όπου έκαναν "κοιλιά" και βρέθηκαν στο -4 από την κορυφή και τον πρώτο τότε Άρη, υπήρξαν η σταθερότερη ομάδα του πρωταθλήματος και σχεδόν στα 2/3 του βρίσκονταν στην κορυφή. Επίσης, η διοίκηση έχοντας μάθει από τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς, βρίσκονταν δίπλα στην ομάδα, ενώ ο κόσμος είχε επίσης αρκετά καλή παρουσία (όμως θα μπορούσε να έχει και καλύτερη συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος δυστυχώς).
Εν κατακλείδι, με το τέλος του πρωταθλήματος, ολόκληρος ο νομός Σερρών βάφτηκε στα Κόκκινα. Αντίθετα, στον Άρη πρέπει πλέον να εξαντληθούν οι οποίες πιθανότητες υπάρχουν για να κερδηθεί η άνοδος μέσω της δεύτερης θέσης, εφόσον υπάρξουν ομάδες που υποβιβαστούν εθελούσια από τις ανώτερες κατηγορίες.