Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Περί της 12ης θέσης

Το παρακάτω κείμενο αποφάσισα να το γράψω, με αφορμή το ρεπορτάζ που διάβασα στο sport24.gr, σύμφωνα με το οποίο, μετά την ισοπαλία που παραχώρησε ο ΟΣΦΠ στη Μπενφίκα, πλησιάσαμε πολύ κοντά στο να ανακαταλάβουμε τη 12 θέση της βαθμολογίας της UEFA, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή η Ελβετία.
Προσωπικά στην παρούσα φάση, δεν θέλω η Ελλάδα να ανέβει, το αντίθετο μάλιστα, μακάρι να κατρακυλίσουμε στα τάρταρα. Αυτό δεν το γράφω επειδή είμαι ανθέλληνας, καθώς πραγματικά ελπίζω κάποια στιγμή, όπως έγινε στο μπάσκετ, να βρεθεί Ελληνική ομάδα που θα σηκώσει το Champions League. Αυτή όμως η στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρόκειται ποτέ να έρθει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θεωρώ πως βρίσκεται στο σημείο 0 και πρέπει να "πεθάνει" για να αναγεννηθεί. Όσο κρατάμε σχετικά υψηλές θέσεις στη βαθμολογία της UEFA και βγάζουμε πολλές ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σε προχωρημένους προκριματικούς γύρους, βολευόμαστε όλοι και συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην κάνουμε εκείνο που είναι αυτονόητο σε όλη την ποδοσφαιρικά πολιτισμένη Ευρώπη: ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ! Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς, πως είναι δυνατόν να κάνουμε καλές ομάδες, όταν είμαστε σε μια οικονομικά διαλυμένη χώρα, με ένα εξίσου διαλυμένο οικονομικά επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στο οποίο ένα κάρο ομάδες χρωστούν τα κέρατά τους; Η απάντηση βρίσκεται σε δύο άξονες κλειδιά: α) Δημιουργία υποδομών, όσο το δυνατό εφάμιλλων των ομάδων της Ευρώπης β) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΜΟΝΗ. Ας θυμηθούμε το παράδειγμα του μεγάλου ΟΦΗ, ο οποίος επί 13 έτη είχε τον ίδιο προπονητή κι με τη συνοδό υπομονή που επέδειξαν οι φίλαθλοί του, έκανε αξιοθαύμαστες πορείες στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Για το γεγονός ότι δεν το κατέκτησε, θεωρώ ότι υπήρχαν άλλοι λόγοι, που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες του Αθηκεντρικου Ελληνικού Πρωταθλήματος.
Εφόσον λοιπόν υπάρξει η βούληση να γίνουν τουλάχιστο ως πρώτα βήματα τα ανωτέρω κι αρχίσουν οι Ελληνικές ομάδες να βασίζονται κυρίως στα δικά τους παιδιά (όπως κάνει σε μεγάλο βαθμό η Μπαρτσελόνα με τη Μασία ή όπως έκανε ο μεγάλος Άγιαξ στο παρελθόν) ή ακόμη ακόμη να έχουν κι έσοδα με εξαγωγές ποδοσφαιριστών, τότε και θα ξεχρεώσουν και σταδιακά θα αρχίσουν να παίζουν παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, προσελκύοντας φιλάθλους. Έτσι θα καταστεί δυνατή σιγά σιγά, η περαιτέρω διορθώση άλλων παράγοντων εξίσου σημαντικών, όπως δομή - οργάνωση πρωταθλημάτων, διαιτησία, αθλητική βία κ.α., με αποτέλεσμα σε μερικά χρόνια να φτάσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο.
Ανεξαρτήτως όμως, των ανωτέρω πεποιθήσεων μου, οφείλω να αναγνωρίσω ότι αν η Ελλάδα των 2 ομάδων στην Ευρώπη (όπου κάθε βαθμός που λαμβάνεται, διαιρείται με τον αρχικό αριθμό ομάδων που συμμετείχαν στις διοργάνωσεις και οι οποίες φέτος για την Ελλάδα ήταν 5) καταφέρει να προσπεράσει την Ελβετία των 3 ομάδων αλλά και την Τουρκία των 2 (λείπουν όμως οι λεγόμενες παραδοσιακές δυνάμεις τους, λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλα), η οποία είναι μόλις 1000 πόντους μπροστά θα πρόκειται ΣΑΦΩΣ για επιτυχία. Αν δε, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις στου ομίλους (ο ΟΣΦΠ ήδη το έκανε χθες, με το ατυχές 1-1 που παραχώρησε στο τέλος στη Μπενφίκα) τότε ίσως ο στόχος αυτός δεν θα είναι μακρυά.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Παύλος Μελάς, 109 χρόνια από το θάνατό του 13.10.1904 - 13.10.2013

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 109 Χρόνια από το θάνατο του Ήρωα Λγού (ΠΒ) Παύλου Μελά. Υπήρξε το πνεύμα του Μακεδονικού Αγώνα κι έφυγε προδομένος από αυτούς τους βρωμιαρηδες τους βουλγαροσυμμορίτες, οι οποίοι και τον "έδωσαν" στους τούρκους. Ποιος όμος ήταν ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα;
Ο Μελάς, γεννήθηκε στη Μασσαλία την 29 Μαρτίου 1870. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τη Βόρεια Ήπειρο. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κι αποφοίτησε το 1891 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΒ). Συμμετείχε στον ανεπιτυχή πόλεμο του 1897 κι εν συνεχεία από το 1900 στον Μακεδονικό Σύνδεσμο που ιδρύθηκε για να προστατέψει και να εμψυχώσει τον Ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας τόσο από τους Οθωμανούς, όσο κυρίως από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Το 1904, προσπάθησε δις, ανεπιτυχώς αρχικά το Φεβρυάριο και επιτυχώς τον Ιούλιο, να εισέλθει στη Μακεδονία για εκτίμηση της κατάστασης. Μάλιστα εισήλθε ως ζωέμπορος με το ψευδώνυμο Πέτρος Δέδας. Παρέμεινε για 20 ημέρες στην επικράτεια κι έπειτα συναντήθηκε με τον Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη, με θέμα συζήτησης την ανάληψη επιχειρήσεων, για να επιστρέξει τελικά στην Αθήνα.
Ωστόσο, ο ηρωϊκός αξιωματικός δεν κάθησε για πολύ άπραγος, καθώς 1 μήνα μετά περίπου, την 18 Αυγούστου, υπό το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, εισέβαλε ενόπλως στη Μακεδονία, ως επικεφαλής σώματος 35 ανδρών (Μακεδόνων, Κρητικών και Μανιατών). Επιπλέον, ανέλαβε να συντονίσει και τις μικρότερες ομάδες που ήδη δρούσαν σε Καστοριά και Μοναστήρι. Έχοντας ως Βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο, η ομάδα του Μελά άρχισε να αποδεκατίζει τους Βούλγαρους.
Δυστυχώς όμως, η δράση του δεν ήταν γραπτό να κρατήσει πολύ. Οι τούρκοι, έχοντας πληροφορηθεί για την είσοδό του στη Μακεδονία, με τη βοήθεια των προδοτικών βουλγάρικων σκυλιών (η συμμορία του βρωμιάρη του Μήτρου Βλάχου ήταν αυτή που τον "έδωσε"), περικυκλώθηκε από τουρκικό απόσπασμα και μετά από ένδοξη μάχη τραυματίστηκε στην οσφύ και πέθανε. Τελευταία του φράση: "Βούλγαρος να μη μείνει"!
Από το θάνατό του πέρασαν 109 χρόνια. Δυστυχώς από την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η Ελλάδα, φαίνεται ότι ο αδόκητος χαμός του έγινε για το τίποτα, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό. Αντί, να προσπαθήσουμε τιμώντας τη θυσία του να κάνουμε την πατρίδα μας μεγάλη, εμείς οι ίδιοι πουλήσαμε τη μνήμη του, παραδίδοντας τη διακυβέρνησή της σε ανθρώπους που με τις πράξεις τους την οδήγησαν στη χρεοκοπία, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική, ηθική, με αποτέλεσμα ανύπαρκτοι λαοί όπως οι σκοπιανοί ψευτομακεδόνες να διεκδικούν το Όνομα της Πατρίδας μας, οι ψωμόλυσσες αλβανοι την Ήπειρο και οι Τούρκοι τη Θράκη και το μισό Αιγαίο (προσπαθούν να κυπροποιήσουν τη Θράκη).
Όσοι λοιπόν μείναν να πιστεύουν σε ορισμένες αρχές κι αξίες, όπως αυτή της Πατρίδας, ας τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού ήρωα της Μακεδονίας...

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Νέα Football League

Τον τελευταίο καιρό, λόγω υποχρεώσεων, δεν καταφέρνω να γράφω συχνά. Σήμερα ωστόσο, αποφάσισα να παρουσιάσω λίγες σκέψεις για τη δεύτερη τει τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ελλάδα, τη Football League. Μια κατηγορία, η οποία άλλαξε αρκετά πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι, έχοντας παρασυρθεί από τη σημαντική αλλαγή που συνέβη στις κατηγορίες Football League 2 και Δ' Εθνική, με τελικό αποτέλεσμα τη συγχώνευση των τελευταίων σε μια ερασιτεχνική κατηγορία των 6 ομίλων. Με την ανακατανομή των ομάδων, η Football League απαρτίζεται φέτος από 28 συλλόγους. Είναι σαφές ότι πρωτάθλημα με 28 ομάδες δε θα μπορούσε να γίνει, όποτε κι αποφασίστηκε η διχοτόμηση της κατηγορίας σε δύο ομίλους των 14 συλλόγων, θυμίζοντας αρκετά τη δομή της παλιάς Γ' Εθνικής, με γεωγραφικά κριτήρια. Αξιοπερίεργο σε αυτή τη διχοτόμηση, αποτέλεσε η τοποθέτηση των 2 ομάδων του Βόλου σε διαφορετικό όμιλο. Επίσης, πρέπει να ειπωθεί ότι ομάδες όπως οι ΑΕΚ και Α.Ο. Κέρκυρας που υποβιβάσθηκαν από τη Super League, ή η ΑΕΛ 1964 κι ο ΜΓΣ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ, για οικονομικούς λόγους, είτε διαλύθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν, ή υποβιβάσθηκαν στη Γ' Εθνική, όποτε τη θέση τους πήραν οι αντιστοιχες επιλαχούσες από τη Football League 2. Συνοπτικά λοιπόν, παρουσιάζονται οι 2 όμιλοι παρακάτω: 
1ος ή Νότιος Όμιλος: ΑΓΣ ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΑΟ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΑΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΑΟ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ, ΑΟ ΝΕΟΣ ΑΧΑΡΝΑΙΚΟΣ, ΑΟ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΥ, ΑΟ ΧΑΝΙΑ, ΑΠΟ ΦΩΣΤΗΡ 2013, ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937, ΑΣ ΦΩΚΙΚΟΣ, ΓΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΓΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΗ (ΡΕΘΥΜΝΟΥ), ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ 2005
2ος ή Βόρειος Όμιλος: ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 (τέως ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ), ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ ΠΟΔ/ΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (τέως ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ), ΑΜΣΚ ΒΑΤΑΝΙΑΚΟΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΑΟ ΤΥΡΝΑΒΟΣ 2005, ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1926, ΑΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1904, ΓΣ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΓΣ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΑΖΩΡΟΥ, ΚΕΡΚΥΡΑ (τέως ΑΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ), ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Με τις πρώτες εικόνες από τις 2 αγωνιστικές φαίνεται ότι στο Νότιο Όμιλο ο ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 κάνει τη διαφορά στην κατηγορία, ενώ αρκετά καλή ομάδα δείχνει να έχει ο Ηρακλης Ψαχνών. Για τις υπόλοιπες ομάδες δεν έχω ιδιαίτερη άποψη διότι η αλήθεια είναι ότι δεν πολυασχολουμαι με τον νότιο όμιλο. Όσον αφορά τώρα τα δικά μας του Βορρά. Θεωρώ ότι το φαβορί παραμένει η ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908, παρά την ήττα της την πρώτη αγωνιστική από τη ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ. Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1926, δείχνει ότι έχει ένα σοβαρό σύνολο, ικανό να διεκδικήσει την άνοδο, ενώ η τετράδατων προς play off ομάδων πιστεύων ότι κλείνει με ΚΕΡΚΥΡΑ (τέως ΑΟ ΚΑΣΣΙΟΠΗΣ) και ΓΣ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ. Όσον αφορά τις προς υποβιβασμό ομάδες, θεωρώ ως απόλυτο φαβορί τον ΑΜΣΚ ΒΑΤΑΝΙΑΚΟ και από τις υπόλοιπες: ΓΣ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ αλλά και οι ΤΥΡΝΑΒΟΣ 2005 κι ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΑΖΩΡΟΥ πιστεύω ότι μπορεί να κινδυνέψουν (outsider για υποβιβασμό). Το μόνο ερωτηματικό για μένα, είναι η ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, η οποία είναι πραγματικά ολοκαίνουρια ομάδα, ξεκίνησε καλά εναντίον της ΑΕΠ ΗΡΑΚΛΗΣ 1908, αλλά δεν ξέρω για τι είναι ικανή. 
Μετά από τη συνοπτική αυτή παρουσίαση, λίγα λόγια για την παράξενη φέτος δομή του πρωταθλήματος. Οι πρώτοι 4 από κάθε όμιλο, θα σχηματίσουν ένα μίνι πρωτάθλημα των 8, από το οποίο θα προκύψουν τελικά οι προβιβαζόμενες ομάδες. Θα ισχύει το γνωστό σύστημα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. διαφορά βαθμών με τον τελευταίο (τον χειρότερο βαθμολογικά και από τους 8 των δυο ομίλων) δια πέντε, αλλά ο πρωταθλητής κανονικής περιόδου του κάθε ομίλου, θα παίρνει και 3 βαθμούς μπόνους. Για άλλη μια χρονία λοιπόν πολλοί αγώνες για τους πρωταγωνιστές (42 με τους 14 των play off), ωστόσο πιστεύω ότι θα είναι και πάλι πιο ενδιαφέροθσα από τη Super League η 2η κατηγορία. Ίδωμεν...